Sağlamlıq (27-03-2020, 21:09)
Koronavirus pandemiyası zamanı İMMUNİTETİ gücləndirən 5 ƏSAS VASİTƏ
İmmun sistemi zəif olanlar koronavirusa daha tez-tez yoluxur. Həmçinin koronavirusun ağırlaşmaları da əsasən zəif immunitetin fonunda inkişaf edir.
Saglamolun.az xarici KİV-lərə istinadla bildirir ki, Böyük Britaniyanın qida mütəxəssisi Corci Merfi immuniteti gücləndirən vasitələri belə sadalayıb:
D vitamini. Bu vitamin immun sisteminin stimullaşdırmasında əsas rol oynayır. Belə ki, D vitamini orqanizmdə virus və bakteriyaları axtaran və məhv edən T-hüceyrələrini aktivləşdirir, immunoqlobulinlərin sintezini stimullaşdırır.
D vitaminin əsas mənbələri: yağlı balıq, ət, qaraciyər, yumurta.
C vitamini. Bu vitamin immun sisteminin hüceyrələri olan leykositlərin əmələ gəlməsi prosesini stimullaşdırır. Həmçinin C vitamini antioksidant kimi işləyir, immun sistemini zəiflədən sərbəst radikallarla mübarizə edir.
Əsas mənbələri: sitrus meyvələri, kələm, itburnu.
Sink. Bu maddə orqanizmin immun cavabını gücləndirir, soyuqdəymə və virus xəstəliklərinin gedişatını yüngülləşdirir, sağalmanı tezləşdirir.
Mənbələr: mal əti, yumurta, mərci, lobya, noxud, arpa çörəyi, yulaf. Sink C vitamini ilə daha yaxşı mənimsənilir.
E vitamini. İmmuniteti zəiflədən sərbəst radikalları ilə mübarizə edir.
Mənbələr: yumurta, qoz, bitki yağları.
Beta-glükanlar. İmmun cavabını gücləndirir.
Mənbə: göbələk.
Dəmir. Orqanizm boyu oksigenin daşınmasında iştirak edir və bununla da immun sisteminin T və B-hüceyrələrinin sintezində böyük rol oynayır. Dəmir çatışmazlığı immun sisteminin zəiflənməsinə səbəb olur.
Mənbələr: qırmızı ət, qaraciyər.
Saglamolun.az xarici KİV-lərə istinadla bildirir ki, Böyük Britaniyanın qida mütəxəssisi Corci Merfi immuniteti gücləndirən vasitələri belə sadalayıb:
D vitamini. Bu vitamin immun sisteminin stimullaşdırmasında əsas rol oynayır. Belə ki, D vitamini orqanizmdə virus və bakteriyaları axtaran və məhv edən T-hüceyrələrini aktivləşdirir, immunoqlobulinlərin sintezini stimullaşdırır.
D vitaminin əsas mənbələri: yağlı balıq, ət, qaraciyər, yumurta.
C vitamini. Bu vitamin immun sisteminin hüceyrələri olan leykositlərin əmələ gəlməsi prosesini stimullaşdırır. Həmçinin C vitamini antioksidant kimi işləyir, immun sistemini zəiflədən sərbəst radikallarla mübarizə edir.
Əsas mənbələri: sitrus meyvələri, kələm, itburnu.
Sink. Bu maddə orqanizmin immun cavabını gücləndirir, soyuqdəymə və virus xəstəliklərinin gedişatını yüngülləşdirir, sağalmanı tezləşdirir.
Mənbələr: mal əti, yumurta, mərci, lobya, noxud, arpa çörəyi, yulaf. Sink C vitamini ilə daha yaxşı mənimsənilir.
E vitamini. İmmuniteti zəiflədən sərbəst radikalları ilə mübarizə edir.
Mənbələr: yumurta, qoz, bitki yağları.
Beta-glükanlar. İmmun cavabını gücləndirir.
Mənbə: göbələk.
Dəmir. Orqanizm boyu oksigenin daşınmasında iştirak edir və bununla da immun sisteminin T və B-hüceyrələrinin sintezində böyük rol oynayır. Dəmir çatışmazlığı immun sisteminin zəiflənməsinə səbəb olur.
Mənbələr: qırmızı ət, qaraciyər.
Reklam
Ən çox oxunanlar
• Sorğu
Saytımızı bəyəndiniz?
Xəbər lenti
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
21 11 2024
20 11 2024
20 11 2024
20 11 2024