Ana səhifə Araşdırma Aktual Problem Siyasət Gündəm Sağlamlıq İqtisadiyyat Dünya Sosial Mədəniyyət Təhsil İdman Region Cəmiyyət Hadisə

Sağlamlıq (4-07-2016, 15:33)
Xərçəngin qarşısını alan 10 ən güclü qida

terevez-meyve

 

Antioksidan ehtiva edən qidalar xərçəng, ürək xəstəlikləri, təzyiq və bir çox narahatlığa yaxşı təsir edir.

Mediatv.az:  Eyni zamanda stressin öhdəsindən gəlir. Faydası olan antioksidanla zəngin 10 qidanı təqdim edir.

1. Böyürtkən

Böyürtkən lif, mineral, vitamin və qabaqlayıcı antioksidan ehtiva edir. Böyürtkən və bənövşəyi meyvələrin tərkibində olan antioksidanlar xərçəng, ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək olur. Ellagic turşu ehtiva edən bu maddə kanserogenlərlə mübarizə aparma xüsusiyyətinə malikdir.

2. Pomidor

Pomidor təsirli bir antioksidan olub likopen, karoten və beta-karoten ehtiva edir. Bu maddələr katarakta və insan bədənində olan dəri xəstəliklərinin qarşısını alır.

3. Brokoli

Brokoli estrogen səviyyəsini aşağı salan güclü antioksidan ehtiva edir. Bu səbəbdən də uşaqlıq və döş xərçənginin qarşısını alma təsiri var.

4. Sarımsaq

Sarımsağın pis qoxusunun səbəbi olan sulfid komponenti güclü antioksidandır. Sarımsaq ürək sağlamlığını qoruyur, xolesterol səviyyəsini tarazlıqda saxlayır, yüksək təzyiqi aşağı salır və bir çox xəstəliyə qarşı mübarizə aparır.

6. İspanaq

Əla bir maqnezium qaynağı olan ispanaq antioksidan anbarıdır. Osteoporoz, ürək xəstəlikləri, sütun xərçəngi, artrit kimi bir çox xroniki xəstəlikdən da qoruyucu gücə malikdir.

7. Qara üzüm

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir, qandakı laxtalanmanı azaldır, qan damarlarının açıq və elastik olmasını təmin edir.

8. Kök

Tərkibindəki karoten ilə təsirli antioksidandır. Bişmiş kök, çiy yerkökünə nisbətən daha çox antioksidan ehtiva edir. Mədə problemlərinə və revmatizmə qarşı qoruyucu xüsusiyyətə malikdir.

9. Lobya paxlası

Ən təsirli antioksidanlardan bir də lobya paxlasıdır. Xolesterolu aşağı salır, xərçəngin qarşısını almağa kömək edir, sümük əriməsinə qarşı mübarizə aparır  və menopauzanın təsirlərini azaldır.

10. Taxıl məhsulları

Ən yaxşı antioksidanlardan biri olan taxıl alzehmir xəstəliyində irəliləməni yavaşladır, günəş yanıqlarına yaxşı təsir gəlir, immunitet sistemini qoruyur və revmatizm müalicələrində təsirlidir. (lent.az)

 

шаблоны для dle 11.2

Xəbər lenti
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
22 11 2024
21 11 2024