Karusel (10-01-2015, 20:47)
Şaxtalı havada heyva yemək məsləhətlidir
Soyuq hava bir çox xəstəliyin özünü daha qabarıq şəkildə büruzə verməsinə səbəb olur. Buna görə də şaxtalı havada immuniteti yüksək saxlamaq lazımdır.
Mediatv.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qışın soyuğunda ən faydalı meyvə heyvadır.
Tərkibindəki tanen, pektin, şəkər, A və C vitaminləri, mineral duzlar, dənəsindəki xeyirli maddələr, protein mövcuddur ki, bu da ağciyər, boğaz, mədə, böyrək, göz, bağırsaq, ağız xəstəlikləri üçün faydalıdır. Meyvəsindən hazırlanan kompot uşaqlar üçün xeyirlidir. Meyvəsini çiy halda yemək ürəyə qüvvət verir. Ürək döyüntüsünü qaydada saxlayır, ağız qoxusunu aradan qaldırır. Hərarəti olanlar heyvadan istifadə etsin. Bu meyvə hətta bağırsaqdakı problemləri aradan qaldırır.
Heyvanın faydalarını saymaqla bitmir. Belə ki, bu meyvə yüksək təzyiqi aşağı salır, qaraciyər passivliyini aradan qaldırır. Damar sərtliyinə faydalıdır. Yarpaqlarını dəmləyib çay kimi içmək ürək ağrısını kəsir. Sakitləşdirici özəlliyi var.
Heyvanın kərə yağında bişirib yemək nəfəs yollarına, öskürəyə, bronxlara və tiperkloz xəstəliyinə faydalıdır. Heyva çiçəyi qaynadılıb içilərsə, ürək döyüntülərini tənzimləyər. Eyni zamanda heyva yorğunluğu aradan qaldırır. Heyvanın qoxusu dırnaqları bərkidir.